Witte aronskelk
Aronskelk is een elegante moerasplant met veelzijdige toepassingen. De bloemen trekken nuttige insecten aan wat de biodiversiteit versterkt.
Witte Aronskelk - 4 stuks - 1 Vijvermand - Zantedeschia Aethiopica
• Moerasplant
• Volgroeide hoogte: 80 cm
• Plaatsing: -1 tot -10 cm
Witte Aronskelk - 12 stuks - 3 Vijvermanden - Zantedeschia Aethiopica
• Moerasplant
• Volgroeide hoogte: 80 cm
• Plaatsing: -1 tot -10 cm
Veelgestelde vragen over Zantedeschia aethiopica
De Aronskelk (Zantedeschia Aethiopica), is een moerasplant die vaak aan de oever van vijvers wordt geplant. Met zijn grote, meestal witte bloemen is het een opvallende verschijning die tot wel 80 cm hoog kan worden. Naast het decoratieve aspect hebben aronskelken ook een functionele rol; ze helpen het vijverwater te filteren van afvalstoffen, wat bijdraagt aan het behoud van een gezonde en stabiele vijver.
De witte aronskelk, ook bekend als Calla, bloeit meerdere keren van juli tot en met oktober. De bloem heeft een trechtervormig wit schutblad met daarin een aar. Het is een groenblijvende plant.
Voor een oppervlakte van 1m² raden wij aan om minstens 1 mand te gebruiken, die 4 Aronskelken bevat. Afhankelijk van hoe snel je wilt dat je vijver of waterpartij in balans komt, en afhankelijk van jouw voorkeur, kun je kiezen voor maximaal 4 manden per 1m².
Een Aronskelk is een iets kwetsbaardere plantensoort dan bijvoorbeeld Hoornblad of Waterpest. Dit komt doordat Aronskelken, Callas meer exotische planten zijn. Hierdoor hebben zij dus meer zonlicht en warmte nodig dan andere vijverplanten. Daarom is het aan te raden om de Aronskelk op een beschutte plek bij de vijver te plaatsen. Plaats de plant ook niet te diep, want hoe dieper je de Aronskelk plant, hoe kouder het water is.
Aronskelken bestaan in verschillende soorten en kleuren, sommige soorten zijn sterker dan andere soorten. Een voorbeeld van een sterke aronskelk is de witte Aronskelk. Deze soort komt oorspronkelijk uit Italië, de bladeren zijn dikker en hebben dikkere groeven dan andere calla’s. Witte aronskelken zijn redelijk winterhard, ze kunnen dus prima de wintermaanden overleven en in het voorjaar opnieuw tot bloei komen. Bij Van der Velde Waterplanten leveren wij enkel de winterharde witte Aronskelk.
Voordelen van de Zantedeschia Aethiopica in je vijver
- Waterkwaliteit verbeteren: Helpt overtollige voedingsstoffen uit het water te verwijderen.
- Beschutting voor dieren: Biedt schaduw en schuilplaatsen voor kleine waterdieren.
- Winterhard: Kan koude temperaturen weerstaan en blijft jaar na jaar groeien.
Hoe plant je de Aronskelk?
- Kies een plek in de moeraszone van je vijver (0-20 cm diepte).
- Gebruik vijvermandjes met goede vijveraarde om een stabiele groei te garanderen.
- Zorg voor een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats.
Tip: Combineer de Aronskelk met andere bloeiende vijverplanten zoals dotterbloemen of waterlelies voor een kleurrijk geheel.
Aronskelk kopen bij vdvelde.com
Afrikanische Calla
De aronskelk is een makkelijk te verzorgen plant die het best gedijt in een vochtige, moerasachtige omgeving of aan de oever van een vijver. Zorg ervoor dat de grond vochtig is, maar dat de plant niet volledig onder water staat. Een voedingsrijke bodem kan de groei bevorderen, dus overweeg om speciale vijverplantengrond te gebruiken. Wat betreft het onderhoud kan de plant flink groeien, en soms zelfs woekeren. Snoeien kan daarom nodig zijn om de groei in toom te houden. Verwijder ook verwelkte bloemen en bladeren om nieuwe groei te stimuleren. De aronskelk is meestal winterhard, maar in zeer koude winters kan enige bescherming, zoals een laag mulch, nuttig zijn. Door deze zorgpunten in acht te nemen, blijft je aronskelk gezond en helpt hij de waterkwaliteit van je vijver te behouden.
Calla overwinteren
Aronskelken locatie
Calla bloem
Calla plant
- Kies de Juiste Locatie: Selecteer een plek in je tuin die helder, indirect licht krijgt. Calla lelies doen het goed in gedeeltelijke schaduw, vooral in warmere klimaten. Voor binnenteelt, kies een plek met veel indirect zonlicht.
- Voorbereiden van de Grond: Zorg voor goed doorlatende, vruchtbare grond. Als de grond zwaar of kleiachtig is, verbeter deze dan met compost of organisch materiaal om de drainage te bevorderen.
- Planten: Plant de knollen van Calla lelies in het voorjaar, ongeveer 7-10 cm diep en 30-45 cm uit elkaar, met de ogen (de groeipunten) naar boven. In potten, zorg ervoor dat de container voldoende drainagegaten heeft.
Calla verzorgen
- Licht: Calla lelies geven de voorkeur aan helder, indirect licht. Als ze buiten worden geplant, doen ze het goed in gedeeltelijke schaduw of waar ze ochtendzon en middagschaduw krijgen.
- Water: Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet verzadigd. Overmatig water kan leiden tot wortelrot. In de groeiperiode (lente en zomer) hebben ze regelmatiger water nodig, terwijl ze in de rustperiode (herfst en winter) minder water nodig hebben.
- Bodem: Gebruik een goed doorlatende, vruchtbare grond: Poreus substraat met aarde en waterplantenvoeding.